Shiatsu Praktijk Ki-medicine

Medicijn voor Levenskracht

De shiatsu-methode

Shizuto Masunaga, grondlegger van de shiatsu in het Westen

Binnen shiatsu zijn verschillende stijlen. In mijn praktijk Ki-medicine wordt shiatsu toegepast waarbij de hele meridiaan wordt behandeld en niet alleen bepaalde drukpunten. Bij de behandeling worden de 2 uitersten van te veel energie (jitsu) en gebrek aan energie (kyo) in balans gebracht. Bij de jitsu wordt andere druk gegeven dan bij de kyo. Maar de druk is aangenaam voor de client en niet pijnlijk.

Verder wordt, naast de hara-lezing, de diagnose gesteld met behulp van Orientaalse Diagnose, binnen het raamwerk van de 5 elementen theorie (metaal-water-hout-vuur-aarde). De 5 elemententheorie is een unieke, 5 duizendjaar oude veel omvattende en systematische theoretische structuur afkomstig uit de Tradionionele Chinese Geneeskunst en hieronder vallen ook het yin-yangsysteem en het meridianenstelsel. Iedere behandeling wordt uitgevoerd binnen dit filosofisch raamwerk.

Verder zijn binnen deze visie lichaam en geest één en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit houdt ook in dat de client en de fysieke klachten worden benaderd vanuit een psychische en spirituele visie.

Deze technieken (en nog veel meer) heb ik geleerd bij de 4 jarige opleiding op hbo-niveau Yoishiatsu®Touch Communication. Deze vorm van shiatsu, Yoishiatsu genoemd, is ontwikkeld door Miriam van der Zee-Santos en is een verfijning van de traditionele. Het is een combinatie van Zen-shiatsu volgens Masunaga-Sensei, shiatsu volgens Wataru Ohashi plus de verdieping en verfijning van mevrouw Miriam van der Zee-Santos in haar ervaring van 25 jaar shiatsu praktijk.

Aanvullend heb ik ook de Westerse modules anatomie, fysiologie en pathologie op hbo-niveau behaald en volg ik tevens een nascholingsprogramma om de kennis op peil te houden.

Als het nodig is, wordt in de praktijk van Ki-medicine doorverwezen of samengewerkt met huisarts of specialist.